Slynge FAQ

På denne side finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om slyngebrug. Har du andre spørgsmål, er du velkommen til at sende en mail til slynger.dk@gmail.com - vi svarer dig på hverdage inden for 24 timer.


Hvilken slynge er bedst?
Det er meget svært at sige hvilken af slyngerne, der er bedst, da de alle er gode på hver deres måde, og kan bruges fra nyfødt og lang tid frem. Én slynge kan ikke alt, men hver slynge har sine fordele og ulemper. Er du i tvivl, kan jeg varmt anbefale at eje mere end en slynge! :)
Alle slyngerne giver en god støtte og fordeler vægten over en stor del af ryggen, men har du problemer med ryg eller nakke, vil jeg ikke anbefale Kænguru Slyngen, men i stedet en af de andre slynger, som hviler på begge skuldre.
Når der er sagt, er der selvfølgelig forskellige fordele og ulemper:

Koala Viklen er fantastisk til det lille barn. Barnet kan ligge rigtig godt i vuggestilling, og ønsker man at sætte barnet op, giver den en super støtte til barnets ryg. En vikle af strækstof er generelt en god begyndervikle, som er nem at lære at bruge. Koala Viklen tager lige et øjeblik længere at få på, men er til gengæld rigtig behagelig at bære i, selv i længere tid af gangen. Den kan anvendes op til ca. 10 kg, hvorefter en slynge i fast stof vil være at foretrække.

Skildpadden er utrolig let at finde ud af, og derfor en god nybegynder slynge. Den kan godt bruges til helt små børn, men er dog bedst fra 4 måneders alderen. Hvis man har et større barn (10 mdr. og opefter, er Skildpadden den klart bedste slynge, da den er hurtig at tage af og på og samtidig er meget behagelig at bære i - selv med et tungt barn i længere tid.

Kænguru Slyngen er nem og hurtig at tage af og på. Det er en super allround slynge, som er god til både store og små. Samtidig er det nemt at skifte bærestilling i denne slynge. Til gengæld bliver man hurtigere træt i ryggen når man bærer i denne slynge. Så når man skal bære lang tid af gange, vil det være en fordel at have en slynge, som fordeler vægten på begge skuldre.

Hvad er forskellen på en slynge og en alm. bæresele?
Der er mange forskelle - for det første er en slynge langt mere behagelig for både mor og barn, og i en slynge sidder / ligger barnet ergonomisk korrekt i modsætning til en traditionel bæresele, hvor barnet sidder med hele vægten i skridtet og benene hængende nedaf. En slynge kan anvendes på flere forskellige måder, og har en meget længere levetid. Man har også typisk fornemmelsen af at have barnet tættere på sig i en slynge, end i en bæresele.

Hvilken slynge er bedst når man har et barn som hurtigt sveder meget når hun hænger på mor?
En Kænguru Slynge eller en Light Skildpadde vil nok være det mindst varme at bære i. Men der er bare nogle børn der er mere varme end andre - og så giver det meget varme at sidde ind imod mors eller fars krop. Man kan sørge for at have et tyndt lag bomuld på, så barnet ikke sidder hud mod hud - det synes jeg hjælper lidt. Og ellers må man holde en pause, når det bliver for meget.

Hvor længe kan man bruge slynge - altså hvor stort et barn kan den holde til?
Kænguru Slyngen kan bruges fra nyfødt til 15 kg. Koala Viklen er velegnet fra nyfødt og op til 10 kg. Skildpadden kan bruges så længe du orker at bære dit barn - der er ingen vægtbegrænsning på.

Hvornår kan jeg begynde at bruge rygbæring?
Du kan bære på ryggen fra barnet kan sidde selv. Rygbæring er også mulig før det, men så kræver det hjælp fra en erfaren slyngebruger.

Hvor længe kan jeg bruge slyngen ad gangen?

Hvis dit barn sidder korrekt i slyngen: knæene højere end numsen, hovedet i kysse-højde og godt støttet af en stram slynge, så er der ingen vægtbegrænsning. Du kan med andre ord bruge din slynge så meget du overhoved har lyst til og brug for :-)

Hvordan skal jeg introducere slyngen til mit barn?
Første gang du skal bruge slynge, er det en god idé, at have øvet sig lidt på en bamse eller en dukke, da barnet godt kan blive uroligt hvis du er tøvende eller usikker.
Når barnet er kommet ned i slyngen, er det en god idé at bevæge sig med det samme, og foretage sig noget, så fokus kommer væk fra slyngen. Ofte fungerer det sådan, at jo mere du bevæger dig, desto roligere bliver dit barn!
Du kan jo passende tage fat på alle de opgaver, du ikke har fået lavet, som nu bliver mulige med dit barn i slyngen. ;)

Er det ikke dumt at vænne sit barn til at sove i slyngen?
Mange forældre er bange for, at det er deres egne skyld, når barnet gerne vil bæres meget, fordi de har vænnet barnet til det på den ene eller anden måde. Min erfaring er, at hvis barnet kræver tæt kontakt, så ville det have gjort det, hvad enten man starter med at bære det eller ej! Altså - man kan ikke forkæle sit barn og dermed give det "dårlige vaner". En klog person har engang sagt, at et behov der bliver opfyldt forsvinder, mens et behov der ikke bliver opfyldt bliver ved med at komme igen - måske på nye måder.
Selvom man starter med at lade sit barn sove i slyngen, kan man, når barnet bliver for stort og tungt (typisk omkring 4 - 5 mdr) ofte gå over til at lulle barnet i søvn, og når barnet sover, kan man stille og roligt lægge det fra sig. Nogle har også held med at gøre dette helt fra starten, mens andre børn de første par måneder sover bedst når de bliver båret. Andre igen veksler mellem at lade barnet sove i slyngen og i barnevognen.
Der er derfor ingen grund til at frygte, at barnet skal bæres mens det sover helt frem til konfirmationsalderen. :)


Hvis du har spørgsmål du synes skal med i vores FAQ - så send os en mail på slynger.dk@gmail.com eller en besked på facebook